Augmented Reality applicaties in de retailsector. Hype of daadwerkelijk toegevoegde waarde?
Je kan er vrijwel niet meer omheen. Retailpartijen als de IKEA en Wehkamp die Augmented Reality applicaties laten ontwikkelen om de consument te voorzien van een extra beleving van het product. Dit product kan je notabene ook nog eens in je eigen woonkamer plaatsen. En zo verschijnen en steeds meer Augmented Reality applicaties om de consument tegemoet te komen om producten te kunnen beleven voordat ze aangeschaft worden. Maar is Augmented Reality alleen maar een leuk trucje om consumenten tijdelijk te prikkelen of is het toekomstbestendig voor de retailsector?
Een product visualiseren in de ruimte waar je het zou willen plaatsen. Het kan potentiële kopers helpen in het maken van de beslissing om het product te kopen. Zo zijn er al Augmented Reality applicaties die helpen bij het kopen van meubels, tv’s of verf. Met slechts een klein beetje creativiteit zijn hier natuurlijk tal van extra producten te bedenken wat gevisualiseerd zou kunnen worden in een huis, kantoor, restaurant of andere publieke ruimtes.
Commerciële toepassingen
Helpen visualiseren is één van de toepassingen van Augmented Reality applicaties. De technologie van Augmented Reality gaat echter zo snel, dat er veel meer mogelijk is dan slechts het visualiseren van een product in een ruimte. Commercieel gezien is het visualiseren van een product slechts één van de toepassingen. Zo kunnen technieken van Augmented Reality worden toegepast op billboards, tijdschriften, winkeletalages en zelfs wijnflessen of colablikjes. Waar deze traditionele marketinginstrumenten zijn effect langzamerhand lijkt te verliezen, kunnen Augmented Reality toepassingen inspringen op dit gat.
Augmented Reality etalages en paskamers
De bijenkorf is afgelopen week positief in het nieuws gekomen door te melden dat de winkel etalages in de winterperiode worden voorzien van Augmented Reality toepassingen. Met deze interactieve winkeletalages wordt de bezoeker zelf een onderdeel van de etalage is het idee van de Bijenkorf. Ook kledingmerken als ZARA en H&M hebben al gebruikt gemaakt van Augmented Reality toepassingen in de winkeletalages.
Behalve de etalages kunnen ook Augmented Reality paskamers ontwikkelt worden. Eerst digitaal kijken of iets past, om vervolgens de kleding daadwerkelijk te gaan passen. Mocht je direct onder de indruk zijn van het digitale kledingstuk is het met slechts één druk op de knop direct aan te schaffen.
Augmented Reality personaliseren
Behalve visualiseren kunnen Augmented Reality objecten gepersonaliseerd worden. Met het Adobe onderdeel Project Aero kunnen verschillende kleurencombinaties op bijvoorbeeld schoenen worden gemaakt. Op deze manier worden de combinaties eindeloos en heeft de consument alle keuze, zonder dat de retailer daadwerkelijk alle schoenen in de winkel zou moeten hebben.
Toegevoegde waarde
Behalve bovenstaande toepassingen zijn er legio mogelijkheden te bedenken waar Augmented Reality voor in kan worden gezet in de retailsector. Augmented Reality kan eventuele problemen voorkomen of oplossen. Zo kunnen retailers efficiënter met ruimte omgaan door producten ook in Augmented Reality aan te bieden, de kans op retouren kan worden verkleind doordat klanten eerst een product beleven voordat het aangeschaft wordt en Augmented Reality is in te zetten in de marketing strategie.
Essentieel voor de klant is wel dat een Augmented Reality applicatie of campagne een duidelijke toegevoegde waarde biedt. Je moet als retailer niet innoveren om er bij te horen. Wil je weten hoe Augmented Reality van toegevoegde waarde kan zijn voor uw organisatie? Neem dan contact op.