Is dit hét moment voor e-commerce om Augmented Reality te omarmen?
Ondanks de aangekondigde versoepelingen rondom het COVID-19 virus, zal de maatschappij de komende periode nog doorgaan met de nieuwe 1,5 meter samenleving. Waar fysieke winkels de deuren gesloten houden of een enorme daling zien in de omzetten doordat het significant rustiger is op straat, verplaatst de consument zich nog meer naar de webshops. Hoe onderscheid je je als webshop ten opzichte van de concurrentie? En is het nu het moment om Augmented Reality te integreren in de webshop? Deze blog legt het je uit!
Augmented Reality in e-commerce
Juist in deze onzekere periode is Augmented Reality een kans die het onderzoeken waard is voor de e-commerce sector. Ondanks versoepelende maatregelen, blijkt uit onderzoek van retail analist First Insight dat 33% van de consument zich veilig voelt in winkelstraten en shopping malls. De modewinkels werden het hardst getroffen met een maandelijks verlies van €420 miljoen euro. Ook doe-het-zelf zaken en elektrozaken zagen de omzetten dalen ten opzichte van de periode voor de Corona crisis.
De retailsector zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden om alternatieven voor het fysieke winkelen aan te bieden. Dit is voor retailers daarom een uitgelezen mogelijkheid om de toepassingsmogelijkheden van Augmented Reality te ontdekken. Augmented Reality maakt het mogelijk om producten als schoenen, lippenstift of brillen te testen zonder uit huis te hoeven gaan.
Wat zijn de mogelijkheden van Augmented Reality?
Er zijn voor retailers verschillende manieren om Augmented Reality te integreren in de verkoopstrategieën. Een van de grootste redenen wat het succes van Augmented Reality verklaard is de nieuwigheid van de technologie. De consument is vaak niet bekend met de term Augmented Reality, pas wanneer je de naam Pokémon Go zegt begint één en ander te dagen. Maar de mensen die het kennen, genieten van de ongekende mogelijkheden. Dit is te zien aan het aantal actieve Augmented Reality gebruikers op social media kanalen als Facebook, Instagram en Snapchat. Alleen al op Snapchat zijn er 600.000 Augmented Reality filters actief welke dagelijks gebruikt worden.
In store
Er zijn verschillende manieren om Augmented Reality toe te passen. Behalve de online mogelijkheden is het ook mogelijk om Augmented Reality fysiek in de winkel toe te passen. In zijn algemeenheid geldt dat hoe langer de consument in een winkel blijft, hoe groter de kans dat er een aankoop wordt gedaan. Augmented Reality kan een bijdrage leveren om de consument langer in de winkel te houden.
58% van de consument gebruikt de smartphone in de winkel om meer informatie over een product te achterhalen, terwijl het product in de winkel aanwezig is. Met Augmented Reality is het mogelijk om prijzen te vergelijken, andere kleuren te kunnen bekijken of om online reviews van andere kopers te zien. Door een product te scannen komt men achter informatie die in de winkel niet aanwezig is.