fbpx

De rol van Augmented Reality in Industrie 4.0

Smart Industry, ook wel de Industrie 4.0 genoemd, is de vierde industriële revolutie. Industrie 4.0 verandert de manier van produceren op een meer digitale wijze. Productieprocessen en systemen staan met elkaar in verbinding en communiceren met elkaar. Industry 4.0 kan bedrijven efficiënter laten produceren, wat de waarde of concurrentiepositie van een bedrijf versterkt. Ook Augmented Reality applicaties en Mixed Reality applicaties dragen een steentje bij in de digitale wereld van Industrie 4.0.

Mixed Reality brillen als de DAQRI en de Microsoft Hololens hebben de mogelijkheid om video-calls te starten met een ‘jij ziet wat ik zie’ principe. Dit houdt in dat wanneer je op locatie een Mixed Reality bril draagt en kijkt naar de echte wereld, een college jou op afstand kan voorzien van extra informatie. Dit kan in de vorm van geluid (spraak), 3D modellen of andere documentatie.

product visualisaties met Augmented Reality (case detail veko 1 ar producties amsterdam)
product visualisaties met Augmented Reality (3546872338)

De Microsoft Hololens Remote Assist functie helpt je met de ondersteuning van reparaties op afstand. Met deze digitale hulp op afstand kan ook minder technisch geschoold personeel er op uit worden gestuurd om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. En dit is waar Augmented Reality applicaties en Mixed Reality applicaties daadwerkelijk toegevoegde waarde kunnen leveren in de industriële en technische sectoren, waar men kampt met een tekort aan technisch personeel. Deze AR/MR applicaties zorgen er voor dat bedrijfsprocessen efficiënter in kunnen worden gericht en waar dan ook ter wereld op een interactieve manier collega’s met elkaar in verbinding staan.

Ook de DAQRI bril heeft de mogelijkheid om reparaties op afstand uit te voeren middels Augmented Reality applicaties. Real-time toegang krijgen tot- en verzenden van interactieve digitale informatie is met de komst van brillen als de DAQRI, Magic Leap en Hololens realiteit geworden.

De International Data Corporation (IDC) schat de markt van Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality op $6 miljard dollar in 2020. Een aanzienlijk deel van dit bedrag komt voort uit Augmented Reality en Mixed Reality applicaties die gerelateerd zijn aan distributie en onderhoudswerkzaamheden.

Bedrijven als Microsoft en DAQRI hebben de afgelopen periode veel partnerships gesloten met bedrijven die zich bezighouden met de transitie binnen de Industrie 4.0. Met deze partnerships wordt de digitale transitie en de rol van Augmented Reality hierin verder vormgegeven.

Dat zowel DAQRI als Microsoft inzetten op de industriële sector, blijkt wel uit het feit dat de brillen gekoppeld kunnen worden aan bouwhelmen en dus ook daadwerkelijk in te zetten zijn in het werkveld. DAQRI heeft daarbij een Augmented Reality bril ontwikkelt die geïntegreerd is in een bouwhelm. Met de mogelijkheid tot ‘thermal vision’ is deze bril compleet gericht op de technische sectoren.

De hardware en software van de immersieve technologieën zijn klaar om meet te gaan in de digitale transitie van Industrie 4.0. Het is nu aan de bedrijven om deze technologieën daadwerkelijk te omarmen en implementeren de bedrijfsprocessen.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Andere blog posts

product visualisaties met Augmented Reality (IMG 7019 1 1)

AR-Producties X Matrixian Group

Wij zijn ontzettend blij en trots want vanaf nu maakt AR-Producties onderdeel uit van Matrixian Group, een innovatief datatechnologiebedrijf uit Amsterdam.  Met een ambitieus team