fbpx

Mixed Reality

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)

Waarom kiezen voor Mixed Reality?

Mixed Reality applicaties zijn op maat gemaakte applicaties die enerzijds een virtuele laag laten zien, en anderzijds jou in staat stellen om handelingen uit te voeren met deze virtuele laag. Denk aan het indrukken van een virtuele knop of virtuele 3D modellen vast kunnen pakken in de ruimte. Maar ook videobellen met een collega op een andere locatie of het bladeren in de e-handleiding van een industriële machine behoren tot de mogelijkheden. Je hebt net als bij VR een speciale MR-bril nodig, bijvoorbeeld de Microsoft Hololens 2.

Ontdek de features van Microsoft Hololens 2

Zo gebruiken diverse sectoren Mixed Reality

  • In de industriële automatisering kan Mixed Reality in worden gezet om werkprocessen efficiënter in te richten. Zo maakt Moekotte gebruik van de Microsoft Hololens om relevante data uit een waterzuiveringsinstallatie om te zetten naar interactieve data die met behulp van de Microsoft Hololens op de desbetreffende machine zichtbaar wordt.
  • Een groot aantal onderwijsinstellingen is in het bezit van een Microsoft Hololens 2. Zo ook het Friesland College. Zij hebben een interactieve EHBO applicatie laten ontwikkelen voor dit device. Met de Microsoft Hololens 2 kunnen studenten het menselijk lichaam op interactieve wijze beter leren kennen. Ook kunnen EHBO handelingen worden geoefend met behulp van Mixed Reality. Op deze manier draagt Mixed Reality bij aan leuk en actief leren.
  • Technische en industriële sectoren zetten Mixed Reality in om virtueel alvast te kunnen zien of installaties op de juiste plek geplaatst kunnen worden. Dit levert tijdwinst en foutreductie op. Onder andere Wij Techniek zet de Microsoft Hololens 2 hiervoor in.
  • Mixed Reality zorgt er voor dat je effectief om kan gaan met je tijd. Met de Hololens 2 kunnen audits, service- en onderhoudswerkzaamheden sneller worden gerealiseerd. Onder andere Control Union maakt op deze manier gebruik van de Hololens 2.

Meer voorbeelden? Bekijk de use cases per sector op Markets

Hoe werkt Mixed Reality?

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)

Mixed Reality gaat nog een paar stappen verder dan Augmented Reality. Het maakt gebruik van de technologieën van AR en VR. Met Mixed Reality wordt een scan gemaakt van de omgeving, waarover een virtuele laag wordt toegevoegd. Deze virtuele laag reageert op de fysieke omgeving. Dit maakt dat de virtuele laag één geheel vormt met de realiteit.

Voor Mixed Reality applicaties heb je een speciale bril nodig. Op dit moment is de Microsoft Hololens 2 hiervoor de meest gangbare bril. Partijen als Facebook, Apple en Nreal zullen snel volgen om Mixed Reality brillen op de markt te brengen. Je kan Mixed Reality applicaties op verschillende manieren ontwikkelen, namelijk;

Native apps
Een native of dedicated MR-app is ontwikkeld voor een specifiek platform, zoals bijvoorbeeld de Microsoft Hololens. De app kan publiek beschikbaar worden gesteld of alleen voor bevoegde gebruikers die aangesloten zijn op het organisatienetwerk.

Hybrid apps
Van een hybride applicatie is sprake wanneer je deze integreert in bestaande applicatie of (intern) platform. Bijvoorbeeld wanneer data uit het een systeem nodig hebt op een ander systeem. Je maakt de MR-app dan onderdeel van een andere, interne business app. 

Microsoft Dynamics Guides
Op een laagdrempelige manier een eigen Mixed Reality applicatie? Daar is binnen Microsoft over nagedacht. Met behulp van Dynamics Guides kan er zonder ingewikkelde code een Mixed Reality applicatie gemaakt worden die virtuele elementen koppelt aan fysieke objecten. Dynamics Guides is uitermate geschikt voor het visualiseren van werkprocessen en voor het trainen en opleiden.

Hardware
De Microsoft Hololens 2 en de Magic Leap zijn voorbeelden van Mixed Reality devices op dit moment

augmented- en mixed reality campagnes ()

Wat zijn de kosten van een Mixed Reality applicatie?

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)

Wat kost een eigen Mixed Reality applicatie eigenlijk? Dit is een vraag die niet in één zin te beantwoorden is, aangezien de kosten van veel verschillende factoren afhangen. Wat moet de app allemaal kunnen? Wat is de mate van interactie van de virtuele modellen in de applicatie? Wil je met de Hololens bijvoorbeeld ook machines aansturen? Zijn er al 3D modellen die gebruikt kunnen worden in de applicatie of zullen deze nog gemaakt moeten worden?

Dit zijn slechts enkele vragen die relevant zijn om een duidelijk antwoord te kunnen geven op de vraag wat een Mixed Reality applicatie kost.  Kijk daarom altijd naar het doel van de Mixed Reality applicatie, welke functionaliteiten essentieel zijn en of er 3D modellen zijn die gebruikt kunnen worden in de applicatie. Met deze informatie komen we al een heel eind om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Echt alles willen weten over Mixed Reality? Ga dan naar onze kennisbank

Onze Klanten

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)
augmented- en mixed reality campagnes (coopervision)
augmented- en mixed reality campagnes (cosmopolitan)
augmented- en mixed reality campagnes (3fm)
augmented- en mixed reality campagnes (vodaphone ziggo)
augmented- en mixed reality campagnes (gemeente amsterdam)
augmented- en mixed reality campagnes (gemeente groningen)
augmented- en mixed reality campagnes (waterschap rivierland)
augmented- en mixed reality campagnes (friesland college)
augmented- en mixed reality campagnes (uneto)
augmented- en mixed reality campagnes (otib)
augmented- en mixed reality campagnes (PON)
augmented- en mixed reality campagnes (modiforce)
augmented- en mixed reality campagnes (world gov summit)
augmented- en mixed reality campagnes (heinen en topman)
augmented- en mixed reality campagnes (Heineken logo zwart wit 1 e1586371579936)
augmented- en mixed reality campagnes (stc)