fbpx

Virtual Reality

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)

Virtual Reality is waarschijnlijk de bekendste variant van de drie ‘realities’. Zet een Virtual Reality bril op en verplaats jezelf in een compleet nieuwe, virtuele omgeving. Virtual Reality hardware heeft zich de afgelopen jaren stormachtig ontwikkeld, waardoor er vrijwel geen sprake meer is van zogenaamde ‘motion sickness’ en er met behulp van controllers volop interactiemogelijkheden zijn.

Waarom kiezen voor Virtual Reality?

Virtual Reality applicaties laten je een compleet nieuwe, virtuele omgeving zien met behulp van een Virtual Reality bril. Virtual Reality laat je op plaatsen komen die normaal gesproken onbereikbaar zijn, laat je gevaarlijke situaties nabootsen, helpt je met trainen en opleiden of kan je angsten laten overwinnen.

augmented- en mixed reality campagnes (Design engineering)
augmented- en mixed reality campagnes (Gemeente Amsterdam)

Zo gebruiken diverse sectoren Virtual Reality

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)

Virtual Reality wordt tegenwoordig veel ingezet voor trainings- en opleidingsdoeleinden. Dit gebeurt onder andere in de volgende industrieen: automotive, flight, oil & gas, transport en logistics. Alcoa gebruikt ondere andere Virtual Reality om interne en externe stakeholders mee te nemen in het productieproces van aluminium. Zodoende krijgt iedereen dezelfde juiste informatie voorgeschoteld omtrent dit proces.

Petrobras, de Braziliaanse oliegigant, gebruikt Virtual Reality ook als trainingsmiddel. Namelijk, wanneer medewerkers van de organisatie naar een van de olieboorplatformen voor de kust van Rio de Jenairo worden gevlogen. Voor dat men daadwerkelijk naar een olieboorplatform vliegt wordt men getraind in Virtual Reality. Zo krijgen de medewerkers een goed beeld van hoe het platform er in werkelijkheid uitziet. Ook maakt Petrobras gebruik van scenario based training. Dit betekent dat in Virtual Reality een scenario kan worden getraind. Een voorbeeld hiervan is welke handelingen met moet verrichten in het geval brand onstaat op het platform. Dergelijke training in VR werkt efficienter en is kostenbesparend.

Het bankwezen ziet in Virtual Reality ook een grote toegevoegde waarde. ING laat alvast zien aan haar nieuwe medewerkers hoe men binnen de ING agile werkt. Dit zorgt ervoor dat het onboarding proces beter verloopt en sollicitanten een beter idee krijgen van de bestaande werkmethodieken binnen de bank. ABN AMRO’s afdeling CADM ziet VR ook als grote toegevoegde waarde. Zo heeft de bank een VR experience ontwikkeld om intern het belang van de afdeling te verduidelijken door complexe werkprocessen te visualiseren.

Hoe werkt Virtual Reality?

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)

Virtual Reality is waarschijnlijk de bekendste variant van de drie technologieën. De technologie heeft zich in een razend tempo enorm populair maakte voor marketing- en communicatiedoeleinden.

Behalve dat VR veel wordt ingezet voor activaties, zien we de afgelopen jaren dat steeds meer oganisaties en bedrijven de technologie niet voor eenmalig gebruik inzetten, maar wordt er meer gekeken hoe VR meerwaarde kan bieden voor een organisatie.

Om Virtual Reality content te kunnen zien, heb je een speciale VR bril nodig, die je afsluit van de realiteit en je onderdompelt in een virtuele wereld. Hiervoor bestaan er inmiddels veel verschillende brillen. Zo kan een VR bril worden geleverd die aangesloten wordt op een krachtige computer, voor de meest optimale ervaring. Ook zijn er stand-alone brillen of brillen die kunnen worden gekoppeld aan een smartphone. Bij sommige brillen worden controllers meegeleverd, om zo een nog meer immersive ervaring te creëeren.

Een groot verschil met Mixed Reality en Augmented Reality is dat er met Virtual Reality geen gebruik wordt gemaakt van de omgeving. De bril zorgt er juist voor dat je afgesloten wordt van je eigen omgeving en je jezelf in een andere omgeving waant. Dit kan een volledig virtuele omgeving zijn, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld 360° video te laten maken die wordt afgespeeld in de Virtual Reality bril. Deze 360° video kan eventueel worden verrijkt met digitale 3D modellen. Er zijn verschillende manieren om Virtual Reality apps te laten ontwikkelen, namelijk;

Native apps Een native of dedicated VR app is ontwikkeld voor een specifiek platform, zoals bijvoorbeeld de HTC Vive of Oculus Go. De app kan publiek beschikbaar worden gesteld of alleen voor bevoegde gebruikers die aangesloten zijn op het organisatienetwerk.

Youtube Het is mogelijk om de geproduceerde 360° video te uploaden naar Youtube, om deze vervolgens af te kunnen spelen via een VR bril. Op deze manier krijg je de beste en meest realistische ervaring van je ontwikkelde 360° beleving.

augmented- en mixed reality campagnes (bevorder het onderwijs met)
augmented- en mixed reality campagnes (Zorg)
augmented- en mixed reality campagnes (Wat maakt Augmented Reality en Mixed Reality geschikt voor trainen en opleiden 1)
augmented- en mixed reality campagnes (ongekend bereik doelgroep)

Wat zijn de kosten van een Virtual Reality applicatie?

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)

Wat kost een eigen Virtual Reality applicatie eigenlijk? Dit is een veelvoorkomende vraag, waar helaas geen eenduidig antwoord op is. Dit omdat het van veel verschillende factoren afhangt. Wat moet de app allemaal kunnen? Wat is de mate van interactie van de virtuele modellen in de applicatie? Zijn er al 3D modellen die gebruikt kunnen worden in de applicatie of zullen deze nog gemaakt moeten worden? Dit zijn slechts enkele vragen die relevant zijn om een duidelijk antwoord te kunnen geven op de vraag wat een Virtual Reality applicatie kost. We adviseren dan ook altijd om naar het einddoel van de VR-app te kijken. Wat moet het opleveren? Welke functionaliteiten essentieel? En zijn er al 3D modellen zijn die gebruikt kunnen worden in de applicatie. Met deze informatie komen we al een heel eind om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Echt alles willen weten over Virtual Reality? Ga dan naar onze kennisbank 

Onze Klanten

augmented- en mixed reality campagnes (romb figure)
augmented- en mixed reality campagnes (coopervision)
augmented- en mixed reality campagnes (cosmopolitan)
augmented- en mixed reality campagnes (3fm)
augmented- en mixed reality campagnes (vodaphone ziggo)
augmented- en mixed reality campagnes (gemeente amsterdam)
augmented- en mixed reality campagnes (gemeente groningen)
augmented- en mixed reality campagnes (waterschap rivierland)
augmented- en mixed reality campagnes (friesland college)
augmented- en mixed reality campagnes (uneto)
augmented- en mixed reality campagnes (otib)
augmented- en mixed reality campagnes (PON)
augmented- en mixed reality campagnes (modiforce)
augmented- en mixed reality campagnes (world gov summit)
augmented- en mixed reality campagnes (heinen en topman)
augmented- en mixed reality campagnes (Heineken logo zwart wit 1 e1586371579936)
augmented- en mixed reality campagnes (stc)