fbpx
Mixed Reality (moekotte)

Mixed Reality

Mixed Reality (romb figure)

Mixed Reality (MR) is het jongere, slimmere broertje van AR. Waar de interactiemogelijkheden met AR nog redelijk beperkt zijn, zijn deze bij MR grenzeloos. Doordat je de fysieke en digitale wereld met elkaar kan laten samenwerken om geavanceerde gebruikersbelevingen te creëren en bedrijfsprocessen te digitaliseren.

Waarom kiezen voor Mixed Reality?

Mixed Reality (romb figure)

Mixed Reality applicaties zijn op maat gemaakte applicaties die enerzijds een virtuele laag laten zien, en anderzijds jou in staat stellen om handelingen uit te voeren met deze virtuele laag. Denk aan het indrukken van een virtuele knop of virtuele 3D modellen vast kunnen pakken in de ruimte. Maar ook videobellen met een collega op een andere locatie of het bladeren in de e-handleiding van een industriële machine behoren tot de mogelijkheden. Je hebt net als bij VR een speciale MR-bril nodig, bijvoorbeeld de Microsoft Hololens 2.

Ontdek de features van Microsoft Hololens 2 

Mixed Reality (Waarom kiezen voor een mixed reality applicatie)
Mixed Reality (Voor welke sectoren is Mixed Reality interessant)

Zo gebruiken diverse sectoren Mixed Reality

Mixed Reality (romb figure)

In de industriële automatisering kan Mixed Reality in worden gezet om werkprocessen efficiënter in te richten. Zo maakt Moekotte gebruik van de Microsoft Hololens om relevante

data uit een waterzuiveringsinstallatie om te zetten naar interactieve data die met behulp van de Microsoft Hololens op de desbetreffende machine zichtbaar wordt.

– Een groot aantal onderwijsinstellingen is in het bezit van een Microsoft Hololens 2. Zo ook het Friesland College. Zij hebben een interactieve EHBO applicatie laten ontwikkelen voor dit device. Met de Microsoft Hololens 2 kunnen studenten het menselijk lichaam op interactieve wijze beter leren kennen. Ook kunnen EHBO handelingen worden geoefend met behulp van Mixed Reality. Op deze manier draagt Mixed Reality bij aan leuk en actief leren.

– Technische en industriële sectoren zetten Mixed Reality in om virtueel alvast te kunnen zien of installaties op de juiste plek geplaatst kunnen worden. Dit levert tijdwinst en foutreductie op. Onder andere Wij Techniek zet de Microsoft Hololens 2 hiervoor in.

– Mixed Reality zorgt er voor dat je effectief om kan gaan met je tijd. Met de Hololens 2 kunnen audits, service- en onderhoudswerkzaamheden sneller worden gerealiseerd. Onder andere Control Union maakt op deze manier gebruik van de Hololens 2.

Meer voorbeelden? Bekijk de use cases per sector op Markets

Hoe werkt Mixed Reality?

Mixed Reality (romb figure)

Mixed Reality gaat nog een paar stappen verder dan Augmented Reality. Het maakt gebruik van de technologieën van AR en VR. Met Mixed Reality wordt een scan gemaakt van de omgeving, waarover een virtuele laag wordt toegevoegd. Deze virtuele laag reageert op de fysieke omgeving. Dit maakt dat de virtuele laag één geheel vormt met de realiteit.

Voor Mixed Reality applicaties heb je een speciale bril nodig. Op dit moment is de Microsoft Hololens 2 hiervoor de meest gangbare bril. Partijen als Facebook, Apple en Nreal zullen snel volgen om Mixed Reality brillen op de markt te brengen. Je kan Mixed Reality applicaties op verschillende manieren ontwikkelen, namelijk;

Native apps Een native of dedicated MR-app is ontwikkeld voor een specifiek platform, zoals bijvoorbeeld de Microsoft Hololens. De app kan publiek beschikbaar worden gesteld of alleen voor bevoegde gebruikers die aangesloten zijn op het organisatienetwerk.

Hybrid apps Van een hybride applicatie is sprake wanneer je deze integreert in bestaande applicatie of (intern) platform. Bijvoorbeeld wanneer data uit het een systeem nodig hebt op een ander systeem. Je maakt de MR-app dan onderdeel van een andere, interne business app.

Microsoft Dynamics Guides Op een laagdrempelige manier een eigen Mixed Reality applicatie? Daar is binnen Microsoft over nagedacht. Met behulp van Dynamics Guides kan er zonder ingewikkelde code een Mixed Reality applicatie gemaakt worden die virtuele elementen koppelt aan fysieke objecten. Dynamics Guides is uitermate geschikt voor het visualiseren van werkprocessen en voor het trainen en opleiden.

Hardware De Microsoft Hololens 2 en de Magic Leap zijn voorbeelden van Mixed Reality devices op dit moment.

Mixed Reality (Mixed Reality applicaties voor trainen opleiden en samenwerken)
Mixed Reality (De voordelen van Augmented Reality en Mixed Reality op een rijtje)

Mixed Reality applicaties voor trainen, opleiden en samenwerken

Mixed Reality (romb figure)

Er zijn nog meer redenen om te overwegen een Mixed Reality app te laten maken. Op het gebied van trainen en opleiden kan Mixed Reality een duidelijk toegevoegde waarde opleveren. Nieuwe medewerkers op een gestandaardiseerde methode voorzien van informatie, waarbij deze informatie wordt geprojecteerd over bijvoorbeeld een machine.

Ook op het gebied van communicatie en samenwerken kan het interessant zijn om een Mixed Reality app te laten maken. Organisaties gaan steeds meer werken in multidisciplinaire teams, waarbij ook externe partijen regelmatig worden aangehaakt. Mixed Reality applicaties kunnen hierin ondersteunend werken. Collega’s op verschillende locaties kunnen dezelfde interactie hebben met digitale modellen. Designs van nieuwe producten kunnen door verschillende partijen wereldwijd real-time worden aangepast. Dit verhoogd de werk efficiëntie en verminderd reistijd en de daarbij horende kosten. Een Mixed Reality app laten maken kan voordelen met zich meebrengen en op termijn zelfs kostenbesparend zijn.

Mixed Reality (operator bedient mr interface v2)
Mixed Reality (Verschilen overeenkomsten development)

Wat zijn de kosten van een

Mixed Reality (romb figure)

Mixed Reality applicatie?

Wat kost een eigen Mixed Reality applicatie eigenlijk? Dit is een vraag die niet in één zin te beantwoorden is, aangezien de kosten van veel verschillende factoren afhangen. Wat moet de app allemaal kunnen? Wat is de mate van interactie van de virtuele modellen in de applicatie? Wil je met de Hololens bijvoorbeeld ook machines aansturen? Zijn er al 3D modellen die gebruikt kunnen worden in de applicatie of zullen deze nog gemaakt moeten worden? Dit zijn slechts enkele vragen die relevant zijn om een duidelijk antwoord te kunnen geven op de vraag wat een Mixed Reality applicatie kost. Kijk daarom altijd naar het doel van de Mixed Reality applicatie, welke functionaliteiten essentieel zijn en of er 3D modellen zijn die gebruikt kunnen worden in de applicatie. Met deze informatie komen we al een heel eind om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Echt alles willen weten over Mixed Reality? Ga dan naar onze kennisbank 

Mixed Reality (Wat zijn mixed reality apps)

Wat zijn Mixed Reality apps?

Mixed Reality (romb figure)

Bij Mixed Reality apps worden objecten in een ruimte gevisualiseerd. Deze objecten zijn gebonden aan de ruimte en niet aan de gebruiker. Wat Mixed Reality uniek maakt is dat een ruimte in kaart is te brengen en deze ruimte vervolgens te onthouden. Op deze manier kunnen objecten worden gekoppeld aan een ruimte. Deze objecten kunnen ook objecten zijn welke datagedreven zijn. Op deze manier kunnen Mixed Reality apps gekoppeld worden aan relevante data in een specifieke ruimte. Hiervoor dient de Mixed Reality app data vanuit een back-end kunnen halen.

Mixed Reality voor jouw organisatie?

Waarom Mixed Reality koppelen met een back-end?

Mixed Reality (romb figure)

Deze datagedreven (3D) objecten in één oogopslag visualiseren brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zouden Mixed Reality apps in kunnen worden gezet voor bijvoorbeeld onderhouds- of storingswerkzaamheden. Wanneer de gebruiker naar een machine kijkt, is relevante data van deze machine te visualiseren. Afwijkende gegevens worden snel waargenomen. Ook wanneer de noodzakelijke reparatiewerkzaamheden zijn verricht, kan dit via dezelfde Mixed Reality app worden doorgegeven aan het back-end systeem van het bedrijf.

Ook voor navigatiedoeleinden in bijvoorbeeld warehouses of schepen kunnen Mixed Reality apps van toegevoegde waarde zijn. Zo kan het orderpick-proces versneld worden met behulp van een Mixed Reality app. Een bestelling wordt vanuit een ERP-systeem in de HoloLens geladen. De HoloLens stippelt zelf de meest efficiënte route uit voor de orderpicker om de bestelling bij elkaar te zoeken. De richting van het traject wordt geprojecteerd op de grond of op wanden. Bij het schap helpt de HoloLens om de juiste plek aan te duiden van het artikel.  Ook deze toepassing kan een hoop tijd besparen en dus geld opleveren.

Ook in bijvoorbeeld de bouw of installatietechniek kunnen Mixed Reality apps uitkomst bieden. Men hoeft zich niet meer af te vragen of en waar er leidingen of kabels in een muur zitten. De blauwdrukken die deze informatie bevatten kunnen gekoppeld worden aan de Mixed Reality applicatie, waardoor ze eenvoudig in 2D of 3D op de muur geprojecteerd kunnen worden, doordat de systemen en relevantie informatie aan elkaar zijn gekoppeld. Hier kunt u meer informatie vinden.

Mixed Reality apps koppelen met een bestaande back-end kan dus een investering zijn die zich op korte termijn kan terugverdienen.

Use-cases Mixed Reality

Mixed Reality (romb figure)

Onderhoud en bediening

Monteurs hebben ter plekke de beschikking over de meest recente informatie over installaties en inregelingen van de installaties. Met de juiste koppelingen kan met MR zelfs een installatie worden bediend.

Storingen en reparaties

Storingsinformatie is altijd up-to-date, relevante info wordt getoond in de tool. Met een MR-toepassing kunnen collega’s of externe experts worden geraadpleegd, die kunnen meekijken en adviseren. Informatie uit de MR-toepassing is bovendien waardevolle input voor predictive maintenance.

Design

AMet MR maakt u virtuele prototypes, of kunt u interactief nieuwe toepassingen ontwikkelen. Laagdrempelig en kostenefficiënt ontwerpbeslissingen voorleggen aan eindgebruikers en direct aanpassen, MR maakt het mogelijk.

Onze Klanten

Mixed Reality (romb figure)
Mixed Reality (coopervision)
Mixed Reality (cosmopolitan)
Mixed Reality (3fm)
Mixed Reality (vodaphone ziggo)
Mixed Reality (gemeente amsterdam)
Mixed Reality (gemeente groningen)
Mixed Reality (waterschap rivierland)
Mixed Reality (friesland college)
Mixed Reality (uneto)
Mixed Reality (otib)
Mixed Reality (PON)
Mixed Reality (modiforce)
Mixed Reality (world gov summit)
Mixed Reality (heinen en topman)
Mixed Reality (stc)
Mixed Reality (Heineken logo zwart wit 1 e1586371579936)