fbpx

De Hololens 2. Wat zijn de mogelijkheden en kansen?

De voordelen van Augmented en Mixed Reality tijdens de Coronacrisis.

De eerste bedrijven in Nederland hebben hem binnen, de Microsoft Hololens 2! Een unieke ervaring voor wat betreft Mixed Reality brillen die op de markt zijn. De Hololens 2 richt zich wederom op de zakelijke markt. De Hololens 2 zal werelden gaan openen voor onder andere de onderwijssector, de medische wereld en de industriële sectoren. In deze blog zullen we ingaan welke kansen en mogelijkheden er liggen voor deze 3 branches. 

Wat is nieuw aan de Hololens 2?

De komst van de eerste versie van de Microsoft was al revolutionair te noemen. Door digitale ervaringen te combineren met de echte wereld werd het mogelijk om bijvoorbeeld 3D elementen toe te voegen aan de realiteit en interactie te hebben met deze 3D modellen. Echter had de eerste variant van de Hololens ook zeker zijn beperkingen. Met de komst van de Hololens 2 zijn een aantal van deze beperkingen onder de loep genomen en verbeterd. Er zijn grofweg drie grote verschillen te benoemen van de Hololens 2 ten opzichte van de eerste variant. 

Wat als eerste direct opvalt is het design van de Hololens 2. Waar de eerste versie van de Hololens niet uitblonk om het draagcomfort doordat het zwaartepunt voor in de bril zit, is met de Hololens 2 vol ingezet op draagcomfort. Het gewicht van de Hololens is evenredig verdeeld aan de voor- en achterkant. Daarbij is de Hololens 2 voelbaar lichter. Daarbij is het mogelijk om het scherm van de Hololens 2 omhoog te hevelen, iets wat met de eerste variant van de Hololens niet mogelijk is.

Wanneer je de Hololens 2 op hebt gezet en het device is gestart, merk je direct dat de gebruiksvriendelijkheid is toegenomen. Het gezichtsveld, de zogenaamde ‘field of view’ van de Hololens 2 is bijna twee keer zo groot ten opzichte van de vorige headset. Daarbij is de Hololens 2 voorzien van eye-tracking en hand-tracking die veel gebruiksvriendelijker is dan de eerste variant van de Hololens.

Het derde, eveneens grote verschil van de Hololens 2 ten opzichte van de eerste Hololens is de adoptie mogelijkheid van de bril. Ondanks dat de Hololens 2 nog altijd een behoorlijke kostenpost met zich meebrengt, is er simpelweg veel meer mogelijk met de Hololens 2. Door het verhoogde gebruiksgemak en de extra functionaliteiten die de Hololens 2 heeft, zal het sneller in gebruik kunnen worden genomen in werkprocessen.

Voor welke doeleinden kan de Hololens 2 worden ingezet?

De Hololens 2 richt zich met name op het trainen & opleiden van leerlingen of medewerkers en op het samenwerken op afstand tussen collega’s. Zo is de Remote Assist functionaliteit van de Hololens 2 verder verbeterd ten opzichte van het eerste Mixed Reality device van Microsoft en biedt de Hololens 2 meer mogelijkheden voor training en opleiding. 

Behalve de standaard functionaliteiten die de Hololens 2 biedt in combinatie met een Dynamics 365 account, zijn er voor development partijen meer features die te gebruiken zijn voor het ontwikkelen van op maat gemaakte applicaties. Op dit moment bouwt AR-Producties applicaties voor de Hololens 2 voor onder andere het Friesland College en Wij Techniek.

 

Benieuwd wat er mogelijk is voor uw bedrijf?

Nu tijdelijk een gratis adviesgesprek!

Kansen mogelijkheden in de industriële sectoren

De Hololens 2 biedt meerdere mogelijkheden voor de industriële en technische sectoren. Zo kunnen medewerkers op afstand contact met elkaar hebben, zodat een expert op afstand kan assisteren om handelingen op locatie te kunnen verrichten. Op deze manier kunnen onderhoudswerkzaamheden efficiënter worden uitgevoerd, kan downtime worden verkort en kan minder gekwalificeerd personeel handelingen verrichten waarbij een supervisor digitaal aanwezig is. In tijden van schaarste van technisch personeel een welkome aanvulling. Ook op het gebied van assemblage en training en opleiding zijn er tal van mogelijkheden om de Hololens 2 in te zetten in industriële sectoren.

product visualisaties met Augmented Reality (hololensblog1)

Hololens 2 in de medische sector

De zorgsector is een uitermate geschikte sector waarin de Hololens ingezet zou kunnen worden. In de zorgsector wordt veel gebruik gemaakt van innovatieve toepassingen voor onder andere training en opleiding, maar ook in bijvoorbeeld de chirurgie. Zo kunnen chirurgen invasieve operaties uitvoeren waarbij de Hololens 2 een assisterende rol heeft. Tijdens deze operatie heeft een chirurg normaal gesproken geen zicht op de eigen handelen. Om dit zicht toch te krijgen wordt gebruik gemaakt van beeldvormende technologie zoals röntgenstralen en ultrasound, waarbij technologie van Philips gecombineerd wordt met de technologie van Microsoft. Deze beelden worden real-time weergegeven tijdens een operatie, wat kan leiden tot verbetering van patiënten resultaten en het reduceren van kosten.

product visualisaties met Augmented Reality (hololensblog3)

Mixed Reality in het onderwijs

In het onderwijs is men steeds meer op zoek naar meer digitale, interactieve leerervaringen. De Hololens 2 is hier bij uitstek een geschikt instrument voor. De eerste scholen hebben de mogelijkheden al verkend met de eerste versie van de Hololens. Nu de Hololens 2 is uitgebracht zijn steeds meer onderwijsinstellingen de toepassingsmogelijkheden van Mixed Reality aan het verkennen. Leerstof komt tot leven middels Mixed Reality, waardoor het voor leerlingen of cursisten beter bij de eigen belevingswereld aansluit. Uit onderzoeken is gebleken dat de betrokkenheid tot wel 35% kan toenemen wanneer gebruikt wordt gemaakt van immersieve technologieën in het onderwijs, zoals bijvoorbeeld het inzetten van de Hololens 2. Door interactie te hebben met leermethode, wordt leerstof persoonlijker. Dit leidt er toe dat leerstof beter wordt opgenomen bij leerlingen of cursisten.

product visualisaties met Augmented Reality (hololens onderwijs)

Conclusie

Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden van de nieuwe Hololens 2. Zelf ervaren hoe de bril werkt en wat het voor de eigen organisatie zou kunnen betekenen? Het team van AR-Producties denkt graag mee om te kijken hoe Mixed Reality te integreren is in het bedrijfsproces. Ontdek samen met ons welke voordelen de Hololens 2 voor u kan bieden.

Meer weten of vrijblijvend een inventariserend gesprek inplannen? Het team van AR-producties helpt u graag verder.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Andere blog posts

product visualisaties met Augmented Reality (IMG 7019 1 1)

AR-Producties X Matrixian Group

Wij zijn ontzettend blij en trots want vanaf nu maakt AR-Producties onderdeel uit van Matrixian Group, een innovatief datatechnologiebedrijf uit Amsterdam.  Met een ambitieus team